Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ...










Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι πάντα μια μέρα δυνατών συγκινήσεων και έντονων εντυπώσεων.  Όπως σε κάθε περίπτωση έτσι και στο σχολείο μια καλή αρχή ενισχύει πάντα μια καλή συνέχεια και την ευκολότερη προσαρμογή του παιδιού στο νέο περιβάλλον.  Η ψυχολογική ετοιμότητα του παιδιού μα κυρίως των γονιών, η ενημέρωση και η σωστή προετοιμασία μπορούν αν μη τι άλλο να εγγυηθούν την ασφαλή του ένταξη και την ισορροπημένη ενσωμάτωση του. Όπως σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν το παιδί έτσι και στο θέμα του σχολείο ο ρόλος των γονιών και η άποψη τους για το σχολείο διαμορφώνουν με τρόπο καταλυτικό τη συμπεριφορά του παιδιού. Έτσι αν οι γονείς διαθέτουν έντονες ανασφάλειες και φόβο για το σχολείο, τον αποχωρισμό και την ενσωμάτωση του παιδιού τους, τότε είναι πολύ πιθανό το παιδί να μιμηθεί τη συμπεριφορά των γονιών και να αναπτύξει μη φυσιολογικές ανησυχίες.Αν όμως οι γονείς παραμένουν ήρεμοι, θετικοί και καθησυχαστικοί τότε και το παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει την νέα κατάσταση θετικά, με σιγουριά και αισιοδοξία.
 
 1. Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Είναι πολύ σημαντικό ο γονιός να ενημερωθεί πρώτα αυτός σωστά και στη συνέχεια να ενημερώσει και να εξηγήσει αναλυτικά στο παιδί τι πρόκειται να δει και να αντιμετωπίσει. Είναι κρίσιμο ο γονιός να παρουσιάσει τη θετική πλευρά του σχολείου αληθινή και όχι ωραιοποιημένη. Να τονίσει στο παιδί ότι θα γνωρίσει νέους φίλους, ότι θα μάθει καινούρια πράγματα, ότι θα παίζει πολλά παιχνίδια, ότι θα πηγαίνει εκδρομές, ότι θα εξασκήσει νέες δραστηριότητες. Είναι πολύτιμο οι γονείς και τα μεγαλύτερα αδέλφια να μεταδώσουν ενθουσιασμό και θετική σκέψη, να κινήσουν την περιέργεια και το ενδιαφέρον του παιδιού.
2.  Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
Η ψυχολογική ετοιμότητα της οικογένειας είναι νευραλγικής σημασίας για τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του παιδιού. Οι γονείς πρέπει πριν από όλα να καταπολεμήσουν τους δικούς τους φόβους και τις δικές τους ανασφάλειες. Διότι όταν το παιδί νιώθει τους γονείς του αγχωμένους, φοβισμένους και ανήσυχους  θεωρεί το φόβο δικαιολογημένο και δεν προσπαθεί να τον αντιμετωπίσει. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν πρέπει ο φόβος του παιδιού να παραβλέπεται ή να τιμωρείται. Ο φόβος ενόψει μιας νέας αρχής είναι απόλυτα φυσιολογικός και δικαιολογημένος. Οι γονείς οφείλουν να δείχνουν κατανόηση μπροστά στις ανησυχίες του παιδιού και να επιβραβεύουν τις προσπάθειες του για προσαρμογή και να δείχνουν πάντα διατεθειμένοι για βοήθεια και στήριξη σε ότι χρειαστεί.
3.  ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ
Είναι πολύ βοηθητικό το παιδί να ξέρει από πριν το χώρο του σχολείου. Όσο απλό κι αν ακούγεται η γνωριμία του παιδιού με το χώρο προσφέρει στο παιδί ασφάλεια και βοηθά στην προσαρμογή του. Είναι καλό το παιδί τις πρώτες ημέρες να πηγαίνει στο σχολείο με κάποιο πολύ οικείο του πρόσωπο αν όχι με τους γονείς του και να ξέρει ότι το πρόσωπο παραμένει εκεί ένα χρονικό διάστημα. Τα πολύ μικρά παιδιά ίσως είναι καλό τις πρώτες μέρες να πηγαίνουν και να φεύγουν μαζί με το πρόσωπο που τα συνοδεύει με στόχο να μειώνεται σταδιακά η ψυχολογική ένταση του αποχωρισμού.

ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΣΗΝΗ, Σύμβουλος Επικοινωνίας, Διαταραχών Λόγου και Ψυχικής Υγείας

ΠΗΓΗ: http://bemary.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου